Skoči na vsebino

Butul wine selection

V vinogradih Domačije Butul se vrhunska pridelava vina prenaša iz generacije v generacijo. Črt, ki predstavlja že peto generacijo, s ponosom nadaljuje večstoletno tradicijo. Naša posest gosti Malvazijo, Refošk in Istrski muškat, ki uspevajo v popolni harmoniji z naravo na raznolikih legah, kar zagotavlja popolno sožitje z okoljem. Pri delu v vinogradu in vinski kleti sledimo naravnim načelom, brez uporabe nepotrebnih kemikalij.

Vinifikacija poteka v inox posodah, steklenih posodah ter rabljenih sodih iz hrasta in akacije, pri čemer se izogibamo dodajanju enoloških sestavin, razen minimalne količine žvepla pred stekleničenjem. Naša vina se ne filtrirajo, temperatura v kleti ni umetno nadzorovana, fermentacije potekajo spontano brez dodanih kvasovk, prav tako pa je malolaktična fermentacija naravna. Vsa vina zorijo na drožeh v lesenih sodih, pridobivajo polnost okusa, globino in intenzivnost.

Pri pridelavi Refoška uporabljamo tradicionalni postopek podaljšane maceracije, kar vodi v značilno jantarno barvo Malvazije. Za izbrana suha vina se poslužujemo tudi postopka sušenja grozdja, ki sledi tradiciji sušenja na Krasu in v Istri. S tem pridobimo posebna Amaronska rdeča vina in suha bela vina. Suho grozdje pa uporabljamo tudi kot začimbo za druga vina, s čimer obogatimo naša ripasso vina.

“Butul Wine Selection” se ponaša z butično pridelavo, raznovrstnimi vinifikacijami in avtorsko oblikovanimi etiketami, ki jih ustvarjajo ljubitelji naših vin, vključno s Črtom. Steklenice naših vin, ki krasijo police vinotek in restavracij v 27 državah po svetu, odsevajo raznolikost letin, leg, sodov in časa maceracije. Aktivno sodelujemo na številnih sejmih z naravnimi vini po svetu, kjer navdušujemo obiskovalce ter jih vabimo, da obiščejo naše kraje. Tu si lahko med ogledom našega vinograda privoščijo vinsko degustacijo na domačiji.