Skoči na vsebino

Butul wine selection

Delo v vinogradu in pridelava vina je na Domačiji Butul tradicija, ki se prenaša iz roda v rod. Tako lahko ugotovimo, da je Črt sedaj vsaj peta generacija, ki sega v več sto let staro tradicijo. Pridelujemo malvazijo, refošk in tudi istrski muškat. Trudimo se za kvalitetno delo v vinogradu, kjer na legah malvazije od 100 metrov nad morje, 80 m nad morjem in refošk na 50 metrov nad morjem delujemo v sozvočju, oziroma sožitju z naravo. Tako pri delu v vinogradu, kot v vinski kleti uporabljamo le naravne pripomočke, brez nepotrebne kemije. Vinifikacija vina poteka tako v inox posodah, steklu /damigana/ in v lesenih rabljenih sodih iz hrasta in tudi akacije, brez uporabe kakršnih koli enoloških sestavin. Razen malo žvepla (max. 30 mg / l za bela vina in 15 mg / l za črno – refošk), ki se doda samo pred stekleničenjem. Vsa vina se ne filtrirajo in v kleti se ne uporablja nobena temperaturna kontrola. Fermentacije so spontane, saj ne uporabljamo izbranih kvasovk. Vsa vina začnejo vreti z avtohtonimi, avtohtonimi kvasovkami iz vinograda. Enako je z malolaktično fermentacijo, ki je popolnoma spontana z avtohtonimi bakterijami. Vsa vina se dve leti ali več starajo sur-lie (na kvasnih drožeh, sedimentu) v lesenem sodu, da se doda bogastvo, globina in intenzivnost ter naravno absorbira kisik v soku.

Za refošk, črno vino in tudi bela vina uporabljamo tradicionalni postopek podaljšane maceracije! Rezultat maceracije iz belega grozdja je tipično vino, ki se jantarno obarva, kar je tradicionalni tip istrske malvazije . Za nekatera izbrana suha (ne sladka) vina uporabljamo tudi postopek sušenja grozdja. Tradicija sušenja grozdja na Krasu in v Istri je, da se iz njega pridobivajo vrhunska vina za aristokracijo. Skrivnost dobrega sušenja grozdja je v naravnem sušenju, na burji. Rezultat je posebna amaronska vrsta suhega rdečega vina in celo nekaj suhih belih vin. Suho grozdje se uporablja tudi kot “začimba” za druga vina, ki bogatijo naša ripasso vina. Temu so primerne le določene letine.

Značilnost vin „Butul wine“ selection“ je butična pridelava in tudi različna vinifikacija in je ob odločitvi o kakovosti vina pred stekleničenjem odvisno kakšna količina se stekleniči kot posebnost letine, lege, soda, časa maceracije in včasih tudi navdiha. Stekleničimo od leta 2012 in naše steklenice vina, ki jih lahko dobite na policah vinotek ter v restavracijah, trenutno v 27 državah po svetu, krasijo avtorske etikete, ki so jih narisali različni avtorji, ljubiteljih naših vin, veliko etiket pa je narisal Črt.

Z našimi vini nastopamo na številnih sejmih z naravnimi in sonaravnimi vini po svetu, kjer navdušujemo obiskovalce in obenem vabimo v naše kraje, da si ob ogledu našega dela, v vinogradu lahko izberejo tudi vinsko degustacijo tako na domačiji, kot v vinski kleti.


Facebook


Instagram
150554_MOK_GK_Domačija_Butul_Foto_Jaka_Ivančič
150775_MOK_GK_Domačija_Butul_Foto_Jaka_Ivančič
151067_MOK_GK_Domačija_Butul_Foto_Jaka_Ivančič
151375_MOK_GK_Domačija_Butul_Foto_Jaka_Ivančič
butul - foto arhiv (4)
151507_MOK_GK_Domačija_Butul_Foto_Jaka_Ivančič (1)