Skoči na vsebino

Butul cheese selection

  • od

Na Domačija Butul https://youtu.be/npET-ndI9vM so že več kot desetletje posebnost vrhunski tolminski siri. Ta posebnost sloni na več stoletni tradiciji naše družine. Staro selo je vasica blizu Kobarida, kjer je bil rojen Mitjin oče Srečko Butul. Lepa vasica, ki je v zadnjih letih zaslovela, ne le v Sloveniji, temveč po celem svetu. Leži med dvema planinama in sicer Božco, nad vasjo in nasproti nje planina Matajur.

Prav s tamkajšnji sirarji smo, tudi ob pomoči 700 letnih receptov pridelave sira Tolminc, tradicije in prednosti, ki jo nudi tamkajšnje okolje, ustvarili povezovalno zgodbe Primorske, Slovenije in jo ponesli v svet. Ne le da nam je uspelo nadgraditi in dopolniti s podatki in ostalim materialom zgodbo in tradicijo sira Tolminc na zemljevidu svetovnih posebnosti https://www.fondazioneslowfood.com/en/ark-of-taste-slow-food/tolminc-2/, uspelo nam je ustvarili lastno zgodbo, ki jo predstavljamo doma in po svetu.

Sirom, ki jim je osnova pridelava po recepturi “tolminca” smo dodali svoj pridih. Kot lastniki enega najbolj poznanih in večkrat nagrajenih zeliščnih vrtov v Sloveniji, Sredozemski zeliščni vrt v Slovenski Istri, smo pripravili sire z zelišči (sir z rožmarinom, sivko, timjanom, lovorjem, baziliko, drobnjakom ),

kot vinarji Butul Izbor Vin – Domačija Butul (butul-shop.net) smo pripravili izjemen sir z vinskim kamnom,

kot oljkarji Ekstra Deviško Oljčno Olje – Domačija Butul https://butul-shop.net/collections/ekstra-devisko-oljcno-olje smo pripravili sir z oljčnimi listi, s povezavo na našo Šri Lanko https://butul-shop.net/collections/zelisca-zacimbe smo pripravili sir s črnim čajem, lani smo pripravili sir s sušenimi kakiji in jabolki, letos pa s prahom posušenih paradižnikov. Da o staranju sira tolminc niti ne govorimo, saj nekatere sire pustimo starati tudi več kot tri leta.

Skratka smo z našo #butulcheeselection zagotovo med najbolj izvirnimi in samosvojimi ponudniki različnih sirov, kar nam potrjujejo tudi zanimanja in naročila doma in po svetu. Glede na butično pridelavo je mogoče naše sire dobiti le po naročilu https://butul-shop.net/collections/siri Kakšen košček naj vam urežemo iz “kula” sira le sporočite. Želje lahko izpolnimo, tudi kot darilo ob teh praznikih, le dokler nam ne poidejo zaloge.