Skoči na vsebino

Manžan paradise – manžanski paradajz

  • od

Ko je bil hektar njive v manžanski dolini preoran so se spraševali kaj in kdo je to naredil in kaj bo tam posadil. Ko smo po dolgi suši in nekaj dneh dežnih kapljic, rotovirali smo že vedeli, da bo nekaj bombastičnega.

“Kaj posadili ste skoraj 4000 paradajzov, 1000 paprik, 1000 malancanov, neprešteto fižoletov, več kot 1000 buč, več 150 metrskih vrst koruze in še …. . Kdo bo to obdelal …… ? ” so nekateri nejeverno zmajali z glavami. A Črt je vztrajal. Vlekel kilometre namakalne cevi, s frezo okopaval, bil težek boj s plevelom, ure ni nihče štel, ne ure dneve in tedne.

Povsem sonaravno, ročno in vztrajno. Ekipa pod Črtovim vodstvom na kolena, plevel za plevelom, ob soncu, vročini, zjutraj zvečer. Kolikor se je dalo, kolikor lahko zmoremo. In uspelo je. Prvi pridelki, brez da bi videli in občutili “strupov”, božalo jih le sonce in namakala voda iz sosednje Badaševice ter pridne mlade roke, so pobrani, predelani ….

Prvi fižoleti in malancani, beli in vijola ter še nekaj vrst so vloženi in razprodani,

vrsta za naročila novih je kar raztegnjena, dež te dni pomaga, da bomo lahko naročila izpolnili, saj lepo rastejo naprej in po prvem in drugem “rdečem valu” je pred nami jesenski rdeči val. Dozorele so prve tri tone pelatov in očitno še ni konec. Prvi jesenski dežek namaka hektarsko njivo, kjer dozoreva koruza in prve izmed 1000 buč “Lunga di Napoli” so že dozorele.

in akcija. Šalša tudi v jeseni gre dalje. In ne le šalša, temveč predelava paradižnikov ima cel asortiman,

Ja takšna je ta letošnja zgodba, da se čudiš. Da se čudiš pridelku čvrstih in pod istrskim soncem pridelanih pelatov, polnih okusa, vonja in sreče. I “Izvidnica” v nove zgodbe #manžanparadise se torej nadaljuje v jesen. Zgodba, ki jo označuje Črt Butul tako doma kot v tujini. Vse v sožitju z naravo, pozitivno energijo in jasnimi cilji. Prej so se smejali njemu in nam, danes je dan ko se lahko smejemo in veselimo mi.

Seveda pa vabljeni, da se nam v tej zgodbi manžanskega paradajza in njegovih zelenjavnih prijateljev iz Črtove njive pridružite. Tako ali drugače. Ali da pridete pomagati pobirati, čistiti, sortirati in se pri tem lepo imeti ali jih naročite, lahko tudi predelane kupite. In ne le paradajze, oziroma pomidore. Pripravljeno imamo domačo šalšo, šalšo z dodatki “Nono Bepi” (po receptu Tatjaninega nonota), posušene pelate, prah olupkov pelatov, marmalado s paradižnikom in baziliko in tudi posebej še poseben Bloody Mary ….. Za to pa kar pod sporočilo napišite tatjana.butul@gmail.com .