Skoči na vsebino

S kolesom ob državni meji

  • od
Sredi junija je po krajih ob slovenski meji potekala športna avantura ljubiteljskega kolesarja Ignaca Bakšeta, ki bo v 10-ih dnevih prekolesaril mejo Slovenije. Pri tem nastaja dokumentarni film Contour Slovenia, ki ga pripravlja produkcijska hiša Vihar Media.
Gre za večkrat nagrajeno filmsko ekipo, ki bo dokumentirala športni podvig Ignaca skozi kolesarjenje po 1.500 kilometrov dolgi poti ob meji Slovenije. Namen Contour Slovenia projekta je navdušiti slovensko in tujo publiko za naravne lepote ter raziskovanje Slovenije s kolesom.
Sedma in osma etapa Contour Slovenia, poteka tudi po Slovenski Istri. In prav tu smo se ujeli tudi s pobudo tako organizatorja, kot tukajšnjega Las Istra, ki se je tako izkazal kot podpornik tega projekta, tudi s ciljem, da bi to »pustolovščino« izkoristili za promocijo naših, krajev, gastronomsko turistične ponudbe, kolesarskih poti, istrskega podeželja in se preko dokumentarnega filma lahko promovirali doma in po svetu. Tako v sliki, pogovoru in besedi.
Včeraj se je iz Svete gore spustil po Vipavski dolini, Krasu in preko Črnega kala, Socerba , Tinjana do Ankarana. Ob morju je nato kolesaril do Kopra, Izole, Strunjanskega nacionalnega parka, Pirana in se nato mimo solin, po dolini Dragonje, med reko Rokavo (Škrline) in Dragonjo, dvignil po gozdni poti do Laborja, Boršta, do Popeter. Na poti in gostovanju v Slovenski Istri so projekt usklajevali tudi člani Društva za zdravo življenje.
Utrujen, a zadovoljen Ignac Bakše je skupaj s 15 člansko ekipo, ki ga spremlja na poti in vse dokumentira, tako v fotografiji, filmu in besedi, je poiskal gostoljubje na Domačiji Butul, na Manžanu pri Kopru. Tu so skupaj zvedavo prisluhnili predstavitvi kmetije in se prepustili kulinarični izkušnji Črta Butula, ki je v jedilniku večera predstavil lokalno zdravo hrano iz surovin istrskih pridelovalcev, tudi članov Las Istra.
Po prespani noči, jih je v zgodnjih jutranjih urah pričakal pristni istrski zajtrk, ki ga pripravljajo na Kmetiji Butul, ki je bil odlična popotnica za nadaljevanje poti do Gračišča, Sočerge, vzpon do Rakitovca in Slavnika ter nato do Brkinov, Ilirske Bistrice, mimo Snežnika do Babjega polja. Današnji cilj etape želi zaključiti nekje ob Kolpi pri Osilnici.