Kulinarične delavnice za zdravje in dobro počutje

Slovenska Istra je že od nekdaj poznana po svoje Sredozemskem podnebju, ki nam omogoča nabiranje svežih vrtnih in samoniklih rastlin skozi celo leto.
Sneg in zmrzal nas le redkokdaj oplazita, res da nam zmanjšata pridelek, a zato je to kar pridelamo še veliko bolj dragoceno. Sredozemski način prehranjevanja in življenja, ki ga je Unesco zaščitil kot nesnovno kulturno dediščino, jeeden najboljših na svetu. Statistično je v našem delu Slovenije najnižja raven srčno žilnih oboljenj. Oljčno olje igra tu najpomembnejšo vlogo, ravno tako pridelki, zelišča, divja zelišča. Na naši domačiji in v Društvu za zdravo življenje se že dobri dve desetletji trudimo, da svoje znanje in izkušnje predajamo dalje. Smo didaktična kmetija in pripravljamo tematske delavnice tako doma kot v svetu. Tudi v sodelovanju z Društvom za zdravo življenje.

V letošnjem sklopu delavnic https://butul-shop.net/products/sklop-sestih-tematskih-delavnic?_pos=4&_sid=174da6868&_ss=r se bomo posvetili več različnim temam. Delavnice se izvajajo v slovenskem, angleškem ali italijanskem jeziku. Delavnica se izvede, če je prijavljenih najmanj 5 oseb. Če ni posebej naveden kraj , se delavnice izvedejo na Domačiji Butul, Manžan 10d, 6000 Koper.
Na delavnicah dobite :
-vse surovine
-embalažo
-prigrizke
-zeliščne napitke
– recepte in znanje za domače ustvarjanje


Mesto na delavnici rezerviramo po prejetem predplačilu. Število mest je omejeno, zato pohitite. Po prijavi na info@butul.net prejmete
predračun in podatke za nakazilo. Prosimo za točne podatke, naslov , elektronski naslov, telefonsko številko.

Kolesarjenje v Istri

Nastal je kratek, predstavitveni video, v katerem so predstavili tudi Domačijo Butul in Las Istra. https://youtu.be/CtFKIWJM6OA

Film bo prikazal športno avanturo Ignaca Bakšeta, ki je sedmi dan svojega kolesarjenja po slovenski meji prekolesaril po meji med Slovenijo in Italijo ter Hrvaško na našem koncu. Nastaja dokumentarni film, katerega premiera bo februarja 2022. Tudi na slovenskem paviljonu Expo v Dubaju. Dokumentarec bo predstavljen tudi po številnih festivalih doma in v tujini. Skozi film pa bo seveda promocija ne le športne aktivnosti v SLoveniji, temveč tudi povezovanje med deležniki, od turizma, gastronomije, kmetijstva, zelene SLovenije, do možnosti odkrivanja številnih skritih kotičkov in avantur med katere seveda sodijo tudi istrski skriti zakladi. Če želi kdo brati še kaj več o tem projektu in njegovih podpornikih lahko prebere tudi v tem postu https://butul.net/?p=1516

Glamping na Manžanu

Letos smo tudi uradno odprli možnost, da naši gostje uživajo v razkošju narave v posebnem, luksuznem šotoru. V hrastovem kotičku.

Še en kotiček, kjer se naši gostje lahko zabubijo ? in oddremajo pod krošnjami mogočnega hrasta.

Kot je zapisal Črt “Letos sem ga prvič preizkusil tudi sam in morem priznat, da ga bom stežka predal komurkoli “??.

Ona plus o nas

V septembrski številki priznane slovenske revije “Ona plus” so se na dolgo in široko razpisali tudi o naši zgodbi. Obiskala nas je novinarka Anja Markovič.

Črt je za bralce razodel tudi nekaj svojih receptov

Domačija Butul – ambasador Idrijskih žlikrofov

Na Domačiji Butul smo počaščeni, da so nas Idrijčani izbrali za ambasadorje Idrijskih žlikrofov. V letošnjem letu je namreč Zavod za turizem Idrija v sodelovanju z Občino Idrija izbral ambasadorje žlikrofov.

Gre za posameznike, ki so v slovenskem okolju znani zaradi svojih kulinaričnih dosežkov ter pri tem dajejo poudarek uporabi lokalnih surovin ter izhajajo iz tradicionalne slovenske kulinarike.  https://www.visit-idrija.si/sl/novice/2021081314271962/spoznajte_ambasadorje_zlikrofov_2021_in_njihovo_ponudbo

In to smo mi. Udeležili smo se čudovite prireditve Praznik idrijskih žlikrofov. Bili smo odlično sprejeti in s svojo energijo očarali številne obiskovalce. Črt je bil tudi letos v strogi žiriji za ocenjevanje svetovno znane bakalce. https://www.slovenskenovice.si/razno/pojedli-vec-kot-tono-zlikrofov-foto/?fbclid=IwAR1MJRiNopQDbiBeQpu7OlLccMxocJRGzh3YOunTfGvKc0PaTVO6nuNkbP0

Čudovita prireditev. Čestitke organizatorjem. Lepo je bilo biti del tega praznika. Še naprej ostajamo zvesti ambasadorji idrijskih žlikrofov. https://www.primorske.si/primorska/goriska/srecanje-tradicije-s-sodobnostjo?fbclid=IwAR0gglH3P-RgrX6P-h5z59MfhDvmdTshX0nuccdT8Jl-LXxo89xR08OdM14

Sladici meseca – Sladka Istra

Sladica meseca avgusta in septembra na Domačiji Butul https://youtu.be/RB6aN0LcVB0 .

Sladka Istra je prireditev, ki že več kot desetletje razveseljuje, tako in drugače, obiskovalce Kopra od blizu in daleč. Postala je največja sladka prireditev v Sloveniji. Štejemo si v čast, da smo bili eni izmed pobudnikov te prireditve, oziroma tisti, ki smo začrtali prve okvirje te prireditve pred 12 leti.

Več si lahko preberete tu https://butul.net/?p=890 . Letošnja prireditev je, tudi zaradi nepredvidenih razmer, nekoliko spremenjena. Odločili smo se, da pri njej še naprej ustvarjalno sodelujemo.
Anja M. Šalkovič in snemalec Gabriel Alonso Goy, avtor predstavitvenega filmčka, sta nas obiskala na Domačiji Butul in s Črtom posnela video, kjer sta predstavljeni dve sladici, ki sta tudi sladici meseca avgusta in verjeto tudi septembra. #altrokeIstra

Vabljeni, da nas obiščete. A verjetno vam je poznano, da se morate pred tem naročiti. Sladici pripravljamo sveži.

Uspešen nastop v Italiji

V minulem letu smo imeli malo nastopov v tujini. Tudi nam bližja Italija je ostala brez naših obiskov in predstavitev. Letos smo se na povabilo festivala “NaturalNONmente” , v prijetnem ambientu nad jezerom Tramonti Di Sotto, udeležili kot edini vinarji iz Slovenije in smo lepo opozorili nase z našimi vini #butulwineselection.

La mia intervista al tour in Italia è ora disponibile anche per questo canale https://youtu.be/90IRN5jTfrc

Pomembna je tudi izmenjava izkušenj z vinarji in vinarkami iz Toscane, Ligurije, Furlanije, Veneta, Campagnole, Piemonta …… Za piko na i pa je ob takšni predstavitvi tudi pomemben interes in zanimanje obiskovalcev, med katerimi je bilo ob številnih poznavalcih tudi nekaj lastnikov restavracij in vinotek. Kratka predstavitev https://lnkd.in/e7Nr6DD . V eni izmed njih, Albergo Ristorante “da Febo” lahko ob jedi že naročite naša vina. Seveda jih lahko naročite tudi na vaš dom. Bodisi preko spletne strani www.orangewine.si ali mi pišete kot sporočilo na naslov strani.

S kolesom ob državni meji

Sredi junija je po krajih ob slovenski meji potekala športna avantura ljubiteljskega kolesarja Ignaca Bakšeta, ki bo v 10-ih dnevih prekolesaril mejo Slovenije. Pri tem nastaja dokumentarni film Contour Slovenia, ki ga pripravlja produkcijska hiša Vihar Media.
Gre za večkrat nagrajeno filmsko ekipo, ki bo dokumentirala športni podvig Ignaca skozi kolesarjenje po 1.500 kilometrov dolgi poti ob meji Slovenije. Namen Contour Slovenia projekta je navdušiti slovensko in tujo publiko za naravne lepote ter raziskovanje Slovenije s kolesom.
Sedma in osma etapa Contour Slovenia, poteka tudi po Slovenski Istri. In prav tu smo se ujeli tudi s pobudo tako organizatorja, kot tukajšnjega Las Istra, ki se je tako izkazal kot podpornik tega projekta, tudi s ciljem, da bi to »pustolovščino« izkoristili za promocijo naših, krajev, gastronomsko turistične ponudbe, kolesarskih poti, istrskega podeželja in se preko dokumentarnega filma lahko promovirali doma in po svetu. Tako v sliki, pogovoru in besedi.
Včeraj se je iz Svete gore spustil po Vipavski dolini, Krasu in preko Črnega kala, Socerba , Tinjana do Ankarana. Ob morju je nato kolesaril do Kopra, Izole, Strunjanskega nacionalnega parka, Pirana in se nato mimo solin, po dolini Dragonje, med reko Rokavo (Škrline) in Dragonjo, dvignil po gozdni poti do Laborja, Boršta, do Popeter. Na poti in gostovanju v Slovenski Istri so projekt usklajevali tudi člani Društva za zdravo življenje.
Utrujen, a zadovoljen Ignac Bakše je skupaj s 15 člansko ekipo, ki ga spremlja na poti in vse dokumentira, tako v fotografiji, filmu in besedi, je poiskal gostoljubje na Domačiji Butul, na Manžanu pri Kopru. Tu so skupaj zvedavo prisluhnili predstavitvi kmetije in se prepustili kulinarični izkušnji Črta Butula, ki je v jedilniku večera predstavil lokalno zdravo hrano iz surovin istrskih pridelovalcev, tudi članov Las Istra.
Po prespani noči, jih je v zgodnjih jutranjih urah pričakal pristni istrski zajtrk, ki ga pripravljajo na Kmetiji Butul, ki je bil odlična popotnica za nadaljevanje poti do Gračišča, Sočerge, vzpon do Rakitovca in Slavnika ter nato do Brkinov, Ilirske Bistrice, mimo Snežnika do Babjega polja. Današnji cilj etape želi zaključiti nekje ob Kolpi pri Osilnici.

Črt med najuspešnejšimi mladimi v Sloveniji

Kako lepo je prebirati uspešne in navdihujočih zgodbe. V majski izdaji revije Gloss magazine so osrednjo temo namenili mladim uspešnim Slovencem in Slovenkam. “Niso še dopolnili štiri desetletja, a kljub temu pogumno, vztrajno in brezkompromisno krojijo svet po svoji meri. Iščejo rešitve, veselijo se izzivov in ne priznavajo omejitev …..,” je Petra Vidmar zapisala v uvodniku predstavitev uspešnih mladih Slovencev in Slovenk, ki premikajo meje. Ali kot je med drugim v uvodniku zapisala Tea Hegedus : “”Uspešni so, ko lahko ostanejo zvesti sebi in svojim vrednotam, v praznovanju malih zmag in takrat, ko jim uspe vstati, čeprav so premagani.” Ponosni smo tudi na to, da je naš Črt Butul tudi med njimi.

Uspešne zgodbe na Kanalu A

Kanal A je zbiral uspešne zgodbe minulega leta v SLoveniji in v njem se je znašla tudi naša. “To so zgodbe navadnih ljudi, ki jim je uspelo tisto nekaj, zaradi česar danes o njih pišejo svetovni mediji,” so zapisali v napovedniku.

“Domačija Butul in njihov nenavaden, a uspešen pristop k poslovanju,” so zapisali v naslovu prispevka, ki odmeva doma in po svetu. Ogledate si ga lahko na portalu https://cekin.si/izobrazevanje_in_zaposlitev/uspesne-zgodbe-domacija-butul-crt-butul.html

Snemanje oddaje je potekalo tako v Ljubljani, kot na Manžanu. Zanimivi utrinki, ki so strnjeni v predstavitvi. “‘Želimo pokazati, kako se včasih iz neobičajne ideje z vztrajnostjo, pogumom in delovno vnemo, rojevajo uspešne zgodbe in to na katerem koli področju. Zato je prav, da takšne zgodbe najdejo še več prostora med vsemi ostalimi novicami dneva, in kar je najbolj pomembno: da z njimi motivirajo tudi gledalce,” pravi Gregor Trebušak urednik oddaje na Kanalu A .

In ob zaključku ; “Vsi trije – Črt, mama in oče – so trdo delali. Bili so uspešni, in sicer tudi v kriznem letu 2020. A Črt pravi, da pogreša ljudi in pristen stik z njimi. “Zagotovo smo se iz te izkušnje ogromno naučili,” je novinarki oddaje Svet Tjaši Petrič zaupal Črt. Družina je namreč glede na razmere na trgu hitro spremenila in prilagodila poslovanje. ”

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien