Manžan paradise – manžanski paradajz

Ko je bil hektar njive v manžanski dolini preoran so se spraševali kaj in kdo je to naredil in kaj bo tam posadil. Ko smo po dolgi suši in nekaj dneh dežnih kapljic, rotovirali smo že vedeli, da bo nekaj bombastičnega.

“Kaj posadili ste skoraj 4000 paradajzov, 1000 paprik, 1000 malancanov, neprešteto fižoletov, več kot 1000 buč, več 150 metrskih vrst koruze in še …. . Kdo bo to obdelal …… ? ” so nekateri nejeverno zmajali z glavami. A Črt je vztrajal. Vlekel kilometre namakalne cevi, s frezo okopaval, bil težek boj s plevelom, ure ni nihče štel, ne ure dneve in tedne.

Povsem sonaravno, ročno in vztrajno. Ekipa pod Črtovim vodstvom na kolena, plevel za plevelom, ob soncu, vročini, zjutraj zvečer. Kolikor se je dalo, kolikor lahko zmoremo. In uspelo je. Prvi pridelki, brez da bi videli in občutili “strupov”, božalo jih le sonce in namakala voda iz sosednje Badaševice ter pridne mlade roke, so pobrani, predelani ….

Prvi fižoleti in malancani, beli in vijola ter še nekaj vrst so vloženi in razprodani,

vrsta za naročila novih je kar raztegnjena, dež te dni pomaga, da bomo lahko naročila izpolnili, saj lepo rastejo naprej in včeraj prvi rdeči val. Dozorelo je prve pol tone pelatov

in akcija. Šalša.

Ja takšna, da se čudiš. Da se čudiš pridelku čvrstih in pod istrskim soncem pridelanih pelatov, polnih okusa, vonja in sreče. In to je šele prva runda, “izvidnica” v nove zgodbe #manžanparadise . Zgodba, ki jo označuje Črt Butul tako doma kot v tujini. Vse v sožitju z naravo, pozitivno energijo in jasnimi cilji. Prej so se smejali njemu in nam, danes je dan ko se lahko smejemo in veselimo mi.

Seveda pa vabljeni, da se nam v tej zgodbi manžanskega paradajza in njegovih zelenjavnih prijateljev iz Črtove njive pridružite. Tako ali drugače. Ali da pridete pomagati pobirati, čistiti, sortirati in se pri tem lepo imeti ali jih naročite, lahko tudi predelane kupite. Za to pa kar pod sporočilo napišite tatjana.butul@gmail.com .

Pristni istrski zajtrk _ Butul Istrian breakfast


Pristni istrski zajtrk, ki preraste v doživetje Z njive na krožnik. Začutiš toplino, pristnost ter svežino proizvodov in prijazno postrežbo. Vonj sveže pečenega kruha z drožmi, med čebelic iz sosednjega panja, jajčka kokoši iz kokošnjaka, kjer te je zjutraj pozdravilo kikirikanje petelina, zelenjava z vrta in @crtbutul njive le kakšen meter od manžanske terase, oljčno olje iz oljk, s katerimi se spogleduješ med zajtrkom, čarobni siri iz Matajurja, od koder ob lepem vremenu seže pogled iz manžanske terase, domači jogurt z doma pripravljenimi kosmiči ali granolo, Tatjanine @tatjana.butul marmelade in vinski želeji, salama in panceta z bližnje kmetije, kot tudi albuminska skuta, ki je, če se nasmehne sreča, še posuta s tartufi nabranimi v okolici. Za povrh še nekakšna tipična istrska ali fritajca z divjimi travami ali kot trenutno aktualna s pomidori, melancani, čebulco in ostalo popečeno zelenjavo pripravljena poslastica alla nono Bepi, okrašena s poširanimi jajčki. ….. Ma kaj bi več naštevali. Kulinarično razkošje polno okusov in tradicije.

Naročite se in pridite poskusit ter doživeti res prave okuse in pravi zajtrk, ki se bo zagotovo razvlekel v istrsko marendo ali še več. Saj veste, da se na @farmstaybutul vedno nekaj dogaja in je vsak dan nova zgodba. Rezervacije so obvezne. #traditionisourmission#farmstaybutul#slowfood#gastronomie#farmerlife#cheflife#visitkoper#visitslovenia#sloveniancoast#breakfast#primeniclub#marenda#manzanoaradise#poletinamanzan

Črt Butul – Nočni intervju vreden, da mu prisluhnete

V nočnem programu Radia Slovenija //www.rtvslo.si/4d/arhiv/174698183?s=radio je v dve urnem pogovoru Črt spregovoril o številnih temah, ki so ga in ga še spremljajo skozi zanimivo in razburkano dogajanje. Ja tja od prvih korakov do današnjih dni in seveda o prihodnosti. O novih projektih in izzivih.

Kot je zapisal na svojem FB profilu //www.facebook.com/crt.butul “Na linku imate zdaj možnost spoznati del Črta. Verjetno sem odgovoril na kar nekaj vprašanj iz mojega manj znanega ozadja. Kaj vse sem že delal in kaj še počnem in zakaj se še ne mislim ustavit z novimi projekti. Vabljeni k poslušanju 😚 “

Domačija Butul – Top 3 “The Slovenia Restaurant Awards 2020”

We are extremely proud and honored to be ranked among the top three restaurants in the Coastal Karst area in the Mediterranean region, among the top three tourist farms in Slovenia

and among the top three restaurants in Slovenia that participated in this evaluation “the Slovenia restaurant awards” for the first time.

Thank you to both the professional evaluators as well as our guests and friends who gave us their vote. This is a confirmation that we are on the right track. It’s nice to be on top and we’ll try to stay there as well.

We are happy when our guests are happy

It’s nice when we realize that visitors feel good with us. We always try to explain that our culinary boutique is in favor of excellent and clean tastes of Slovenian Istria and the Slovenian Mediterranean part. We really proudly present all of our products and also we always open our hearts with our guests, too. We are therefore really happy when some people experience this and describe their experience so nicely and capture it nicely in their camera lens as well.

We would love to invite you to read this blogger’s view on our way of life:

//ursalicious.com/2020/05/28/farm-stay-butul/

We are TOP 10

Ko delaš s srcem, so tudi srca gostov srečna. Hvala vsem za vaše glasove, hvala za podporo in spodbudne besede. Hvala tudi @sloveniagurmet //the-slovenia.com/restaurant-awards-2/top-10-restaurants-from-mediterranean-and-karst-slovenia/ . Uvrstiti se med TOP 10 restavracij v mediteransko-kraški regiji je veliko priznanje za našo družino, obenem motivacija za nadaljnje delo, še naprej se bomo trudili po svojih najboljših močeh, da bomo nam in vam dali na mizo samo najboljše, kar pridelamo na naši istrski zemlji. S tem smo ponovno dobili potrditev, da smo na pravi poti.

In tu je pregled najboljših restavracij v Sloveniji //the-slovenia.com/restaurants-in-slovenia med katerimi bodo 2. junija 2020 med prvimi ocenjevalci, za dva tedna so prehiteli razglasitev Michelina, razglasili najboljše, tako med regijami kot tudi po kategorijah. Za neposredni prenos se lahko prijavite na //the-slovenia.com/restaurant-awards/

Lepo je biti med najboljšimi. Zavedamo se, da je morda priti na vrh lažje, kot na vrhu ostati, a trudimo se naprej, za nas ni preprek in ne mej. Še enkrat hvala vsem, ki nas podpirate tako z obiskom pri nas, kot tudi s priporočili in dnevnimi spodbudami. Le povezani smo lahko uspešni. HVALA.

If you work with heart, the hearts of your guests are also happy. Thank you all for the votes, thank you all for the support and kind words. Ranking among the TOP10 restaurants in the Mediterranean-Karst part of Slovenia is a great recognition for our family and our efforts, at the same time it is a motivation that we will continue to do our best for all of us and you and give you only the best we produce on our istrian fields.

Koza nostra #butulwineselection – med 4 top malvazijami – Virtual Malvasia tasting

Svetovno znani poznavalec organskih vin iz Nizozemske Marcel de Coq. //youtu.be/5n1oLQN8pn0 je skupaj s Črtom izpeljal odlično mednarodno spletno degustacijo malvazij.
“Virtual Malvasia tasting with natural wine expert Marcel de Cocq”

Ekipa Noir Food s svojimi inovativnimi pristopi vstopa v vedno bolj uveljavljen mednarodni prostor gastronomije, na povsem svoj in prodoren način. S podporo dobremu in kvalitetnemu. S podporo in v pomoč promociji pristnega, trajnostnega in sonaravnega. Tako tudi ne čudi, da je bila včerajšnja izjemna in odmevna mednarodna spletna degustacija malvazije. Spletna degustacija štirih odličnih malvazij, vinskih kleti Gordia iz Ankarana, Štemberger iz Krasa, Reia iz Goriških Brd in naša malvazija 2018 Butul Koza nostra. Marcel De Cocq iz Amstrdama je vodil degustacijo, predstavitev malvazije, teritorija kjer raste, njene prednosti in lastnosti, s čim se srečuje pri vzgoji vinograda, o tradiciji pridelava malvazije v Istri in na Primorskem, tudi o maceracijah, spontanih fermentacijah, delu v vinogradu in kleti je odlično dopolnil Črt Butul, ki orje novo poglavje v pridelavi malvazije na Domačija Butul, kot nosilec pete generacije, ki na Manžanu nad Koprom dela na zahtevni istrski zemlji. Seveda ni pozabil navezati kaj pomeni odlična malvazija v kulinariki in kaj bi lahko pomenila, če bi jo znali prav promovirati tudi kot turistični produkt. Že napoved dogodka, ki si ga je ogledalo na spletu več tisoč ljudi //youtu.be/5n1oLQN8pn0, dodali pa smo ga tudi na naš YouTube kanal, je veliko obetala.

Dve urni prispevek pa je bil velik boom. Že med samim predvajanjem, sedaj pa s širitvijo posnetka po spletnih omrežjih po celem svetu, je ustvaril izjemno zanimanje tako za malvazijo, kot tudi za teritorij, kjer jo pridelujemo. Za vas, ki niste uspeli temu dejanju prisostvovati, smo pridobili tudi posnetek, ki si ga lahko ogledate tu //www.crowdcast.io/e/noir-malvasia-tasting… Če boste imeli srečo pa lahko paket štirih malvazij verjetno tudi še naročite. Tu je povezava //www.noirfood.com/events/malvasi-winetasting

NOIR //www.noirfood.com/events: Virtual Malvasia tasting with natural wine expert Marcel de Cocq
Being one of the notable and influential people in the natural wine world, Marcel has selected an exceptional box of wine for you. He has chosen to only put wines made out of Malvasia in the box. It will feature 4 different Malvasia, grown in different climates, from different producers with different procedures. //www.tickettailor.com/events/noir1/370026?fbclid=IwAR16yZ3uh0MKZ_Mag-DaZtBQLNb60ZK4cpY-6x3wiQR75m9TX1AdZ4MlbVM

“Hrana. Kaj smo se Slovenci naučili v karanteni.”

Za vse tiste, ki vam ni uspelo sodelovati na webinarju, kjer sta Črt Butul //www.pri-meni.com/ in Anita Šumer //sourdoughmania.com/ v pogovoru z Nikom Slavničem //nikoslavnic.com/ razpredala o vprašanju “Hrana. Kaj smo se Slovenci naučili v karanteni.” je tu link //www.facebook.com/watch/live/?v=665529534016299&ref=watch_permalink V pogovoru, ki je potekal preko strani //the-slovenia.com/ boste našli marsikatero zanimivo misel, nasvet in idejo.

“Zgodba o uspehu”

” Eden tistih, ki ima v teh dneh ne samo stik s strankami, ampak mu posel celo nikdar ni šel boljše in s tem dokazuje, da se tudi v kriznih časih lahko spiše zgodbo o uspehu, pa je Črt Butul iz Domačije Butul na Manžanu nad Koprom,” je med drugim zapisala novinarka Kaja Sajovic na portalu nacionalne televizije MMC. //www.rtvslo.si/zivljenjski-slog/kulinarika/gostinstvo-v-casu-korone-znajdi-se-kot-se-znas-prezivi-kdor-more/521980

A bolj kot cvetoči posel je bila ideja in naše poslanstvo, ki je naše vodilo že skoraj drugo desetletje, da je mogoče tudi v tej situaciji stopiti v stik z našimi strankami, prijatelji in tistimi, ki jim lahko tudi v teh dneh pridemo nasproti. Varno, preudarno, korektno in spoštljivo. Do njih, do nas, do narave in našega trdega dela. In komentarju Črta na njegovem FB profilu ni kaj dodati//www.facebook.com/crt.butul/posts/10159620107778294

“Lepo napisano: nič ne izgleda resno (😂😂) in vse skupaj en velik vikend projekt, pa vselej spim povprečno 5 ur na dan, obdelujemo 4ha zemlje, imamo posredovalnico skozi okno v centru Ljubljane in obrnili smo se brez čakanja na rešitve. Obratno. Ustvarili smo jih. 😁🖤

To se ni zgodilo čez noč. Na tem delamo že zadnjih 15 let, Tatjana vlaga, suši in fermentira ter nabira, Mitja ureja vse, da nam delo teče nemoteno, jaz pa poleg tega še sanjam in širim ideje. To sanjanje je bilo seveda v letih dela pospremljeno s kakšnim posmehom, večkrat so bile zamisli pred časom in nerazumljene, a naše siljenje v samozadostnost je očitno obradilo sadove, čeprav v najtežjih časih. Nikoli mi ni bil všeč naziv chef, a vselej ga nosim s ponosom in vedno sem pravil, da smo chefi le posredniki med naravo in gostom, promotorji biodiverzitete. Ljudem moremo pokazat, kaj vse se da ustvariti iz lokalnih sestavin in nikoli ne smemo pozabiti, da je hrana osnovna življenska potreba, šele za tem vse ostalo 🌿🤗 “

Konec tedna smo spet v Ljubljani in naročila so že v polnem teku. Vabljeni na FB stran //www.facebook.com/kmetijabutul, kjer si lahko ogledate vse sprotne novosti in kjer tudi sprejemamo naročila.

Navdihujoča zgodbica

Nadaljujemo s polno paro tudi v dani situaciji, seveda upoštevajoč vsa navodila in predpise. Že pred samo krizo je v naši rezidenci v Ljubljani deloval kulinarični klub //pri-meni.com Pri Meni, ki je pravzaprav platforma, preko katere predstavljamo izdelke in pridelke naše Domačije, je prostor, kjer smo organizirali množico didaktičnih degustacij in se preko tega prostora tudi povezovali z drugimi chefi, pridelovalci, ponudniki, vse skupaj seveda začinili z glasbo, razstavami in ostalimi umetniškimi mediji. Skratka postavljen je gastronomsko turistični projekt, ki je trenutni situaciji edini vzdržni in trajnostni model ponudbe v gastronomiji. 
Zasuk situacije je bil, jasno, hiter in tudi mi smo se morali prilagoditi. Kot zgleden primer navdihujoče zgodbice to opisuje tudi spletni portal Slovenske turistične organizacije //www.slovenia.info/sl/novinarsko-sredisce/delimo-navdihujoce-zgodbe?fbclid=IwAR1CZDvZevHASt-Xcq-0-_7RkwmRUylCwbz1NRbUqbrmGJtS3cqNYlmV7Q0 A nadgrajujemo naše zgodbice dan na dan.

Prostor v Ljubljani, ki smo ga imeli za butična druženja, je tako postal varna, brezstična točka, kjer naše stare in nove stranke prevzemajo pakete z izdelki in pridelki naše domačije, situacija pa je še toliko bolj praktična, saj je višina okna na ulico ravno pravšnja, da smo se ob vseh ukrepih vsi počutili varno. 
Zaradi vsem znane situacije, je Pri Meni kulinarični klub v tem obdobju brezstična posredovalnica izdelkov naše Domačija Butul. Projekt, ki smo ga iz užitka in zabave zaštartali 2 leti nazaj, pod imenom ‘Underground bakery’, je po sili potreb ponovno oživel, Trudimo se, da vam iz istrskih delov prinesemo tisto, kar nas v teh lockdown časih potolaži ali celo pomaga, da jih prebrodimo. //www.facebook.com/kmetijabutul/posts/124612962518360

Ne bomo lagali. Biti v naravi in delati z njo je postal privilegij, kot že dolgo ne. //www.facebook.com/crt.butul/posts/10159555962008294 S spoštovanjem do slednje bi gotovo bili v tem trenutku bolj pripravljeni na dano situacijo, a človeštvo je zapeljalo v eno delno do pretežno oblačno zgodbo. “Verjamem, da smo sposobni prebrodit en kurčev virus, zato me ne skrbi. Verjamem tudi, da smo vsi skupaj razumeli, kako zelo ranljivi smo, če se ne znamo v ključnih trenutkih povezovat in podpirat. Tokrat si ponovno dokazujemo, da smo z drugimi močni, med nami pa močnejši. Kmetija tako postaja jedro gastronomije, kar smo mi ves čas zagovarjali,” zagovarja Črt, ki bo 30 aprila tudi gost na temo “Kaj smo se Slovenci naučili v corona karanteni ” – spletni platformi, oziroma webinarju //www.facebook.com/events/1589550427881153/  

Podoben model smo v zadnjih 14 dneh zagnali tudi v Berlinu, postavljamo ga tudi v Singapurju, Švici in na Češkem, sodelujemo tudi v Avstriji, skratka tam, kjer smo prisotni z našimi produkti in svetovanji. Italija, kjer imamo prav tako povezane projekte, trenutno žal miruje, a smo z našimi partnerjih v rednih stikih. 


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien