Sladici meseca – Sladka Istra

Sladica meseca avgusta in septembra na Domačiji Butul https://youtu.be/RB6aN0LcVB0 .

Sladka Istra je prireditev, ki že več kot desetletje razveseljuje, tako in drugače, obiskovalce Kopra od blizu in daleč. Postala je največja sladka prireditev v Sloveniji. Štejemo si v čast, da smo bili eni izmed pobudnikov te prireditve, oziroma tisti, ki smo začrtali prve okvirje te prireditve pred 12 leti.

Več si lahko preberete tu https://butul.net/?p=890 . Letošnja prireditev je, tudi zaradi nepredvidenih razmer, nekoliko spremenjena. Odločili smo se, da pri njej še naprej ustvarjalno sodelujemo.
Anja M. Šalkovič in snemalec Gabriel Alonso Goy, avtor predstavitvenega filmčka, sta nas obiskala na Domačiji Butul in s Črtom posnela video, kjer sta predstavljeni dve sladici, ki sta tudi sladici meseca avgusta in verjeto tudi septembra. #altrokeIstra

Vabljeni, da nas obiščete. A verjetno vam je poznano, da se morate pred tem naročiti. Sladici pripravljamo sveži.

Uspešen nastop v Italiji

V minulem letu smo imeli malo nastopov v tujini. Tudi nam bližja Italija je ostala brez naših obiskov in predstavitev. Letos smo se na povabilo festivala “NaturalNONmente” , v prijetnem ambientu nad jezerom Tramonti Di Sotto, udeležili kot edini vinarji iz Slovenije in smo lepo opozorili nase z našimi vini #butulwineselection.

La mia intervista al tour in Italia è ora disponibile anche per questo canale https://youtu.be/90IRN5jTfrc

Pomembna je tudi izmenjava izkušenj z vinarji in vinarkami iz Toscane, Ligurije, Furlanije, Veneta, Campagnole, Piemonta …… Za piko na i pa je ob takšni predstavitvi tudi pomemben interes in zanimanje obiskovalcev, med katerimi je bilo ob številnih poznavalcih tudi nekaj lastnikov restavracij in vinotek. Kratka predstavitev https://lnkd.in/e7Nr6DD . V eni izmed njih, Albergo Ristorante “da Febo” lahko ob jedi že naročite naša vina. Seveda jih lahko naročite tudi na vaš dom. Bodisi preko spletne strani www.orangewine.si ali mi pišete kot sporočilo na naslov strani.

S kolesom ob državni meji

Sredi junija je po krajih ob slovenski meji potekala športna avantura ljubiteljskega kolesarja Ignaca Bakšeta, ki bo v 10-ih dnevih prekolesaril mejo Slovenije. Pri tem nastaja dokumentarni film Contour Slovenia, ki ga pripravlja produkcijska hiša Vihar Media.
Gre za večkrat nagrajeno filmsko ekipo, ki bo dokumentirala športni podvig Ignaca skozi kolesarjenje po 1.500 kilometrov dolgi poti ob meji Slovenije. Namen Contour Slovenia projekta je navdušiti slovensko in tujo publiko za naravne lepote ter raziskovanje Slovenije s kolesom.
Sedma in osma etapa Contour Slovenia, poteka tudi po Slovenski Istri. In prav tu smo se ujeli tudi s pobudo tako organizatorja, kot tukajšnjega Las Istra, ki se je tako izkazal kot podpornik tega projekta, tudi s ciljem, da bi to »pustolovščino« izkoristili za promocijo naših, krajev, gastronomsko turistične ponudbe, kolesarskih poti, istrskega podeželja in se preko dokumentarnega filma lahko promovirali doma in po svetu. Tako v sliki, pogovoru in besedi.
Včeraj se je iz Svete gore spustil po Vipavski dolini, Krasu in preko Črnega kala, Socerba , Tinjana do Ankarana. Ob morju je nato kolesaril do Kopra, Izole, Strunjanskega nacionalnega parka, Pirana in se nato mimo solin, po dolini Dragonje, med reko Rokavo (Škrline) in Dragonjo, dvignil po gozdni poti do Laborja, Boršta, do Popeter. Na poti in gostovanju v Slovenski Istri so projekt usklajevali tudi člani Društva za zdravo življenje.
Utrujen, a zadovoljen Ignac Bakše je skupaj s 15 člansko ekipo, ki ga spremlja na poti in vse dokumentira, tako v fotografiji, filmu in besedi, je poiskal gostoljubje na Domačiji Butul, na Manžanu pri Kopru. Tu so skupaj zvedavo prisluhnili predstavitvi kmetije in se prepustili kulinarični izkušnji Črta Butula, ki je v jedilniku večera predstavil lokalno zdravo hrano iz surovin istrskih pridelovalcev, tudi članov Las Istra.
Po prespani noči, jih je v zgodnjih jutranjih urah pričakal pristni istrski zajtrk, ki ga pripravljajo na Kmetiji Butul, ki je bil odlična popotnica za nadaljevanje poti do Gračišča, Sočerge, vzpon do Rakitovca in Slavnika ter nato do Brkinov, Ilirske Bistrice, mimo Snežnika do Babjega polja. Današnji cilj etape želi zaključiti nekje ob Kolpi pri Osilnici.

Črt med najuspešnejšimi mladimi v Sloveniji

Kako lepo je prebirati uspešne in navdihujočih zgodbe. V majski izdaji revije Gloss magazine so osrednjo temo namenili mladim uspešnim Slovencem in Slovenkam. “Niso še dopolnili štiri desetletja, a kljub temu pogumno, vztrajno in brezkompromisno krojijo svet po svoji meri. Iščejo rešitve, veselijo se izzivov in ne priznavajo omejitev …..,” je Petra Vidmar zapisala v uvodniku predstavitev uspešnih mladih Slovencev in Slovenk, ki premikajo meje. Ali kot je med drugim v uvodniku zapisala Tea Hegedus : “”Uspešni so, ko lahko ostanejo zvesti sebi in svojim vrednotam, v praznovanju malih zmag in takrat, ko jim uspe vstati, čeprav so premagani.” Ponosni smo tudi na to, da je naš Črt Butul tudi med njimi.

Uspešne zgodbe na Kanalu A

Kanal A je zbiral uspešne zgodbe minulega leta v SLoveniji in v njem se je znašla tudi naša. “To so zgodbe navadnih ljudi, ki jim je uspelo tisto nekaj, zaradi česar danes o njih pišejo svetovni mediji,” so zapisali v napovedniku.

“Domačija Butul in njihov nenavaden, a uspešen pristop k poslovanju,” so zapisali v naslovu prispevka, ki odmeva doma in po svetu. Ogledate si ga lahko na portalu https://cekin.si/izobrazevanje_in_zaposlitev/uspesne-zgodbe-domacija-butul-crt-butul.html

Snemanje oddaje je potekalo tako v Ljubljani, kot na Manžanu. Zanimivi utrinki, ki so strnjeni v predstavitvi. “‘Želimo pokazati, kako se včasih iz neobičajne ideje z vztrajnostjo, pogumom in delovno vnemo, rojevajo uspešne zgodbe in to na katerem koli področju. Zato je prav, da takšne zgodbe najdejo še več prostora med vsemi ostalimi novicami dneva, in kar je najbolj pomembno: da z njimi motivirajo tudi gledalce,” pravi Gregor Trebušak urednik oddaje na Kanalu A .

In ob zaključku ; “Vsi trije – Črt, mama in oče – so trdo delali. Bili so uspešni, in sicer tudi v kriznem letu 2020. A Črt pravi, da pogreša ljudi in pristen stik z njimi. “Zagotovo smo se iz te izkušnje ogromno naučili,” je novinarki oddaje Svet Tjaši Petrič zaupal Črt. Družina je namreč glede na razmere na trgu hitro spremenila in prilagodila poslovanje. ”

Intervju meseca

Vabilo na intervju je bilo za Črta prijetno presenečenje, a takšen odmev ni pričakoval nihče. Kot pravijo avtorji @špilferderber rubrike, je to, oziroma ta intervju, najbolj poslušan do sedaj https://val202.rtvslo.si/2021/04/crt-butul-2/  V pogovoru Jurija Drevenška s Črtom Na Valu 202 v oddaji #Špilferderber, je v veliki meri pojasnil svoje poglede tudi na kmetijstvo, samooskrbo, povezovanja kmetijstva, turizma in gastronomije, skratka zanimivo.

In kot je napoved “Najbolje ga opiše beseda puščica. Spretno šviga skozi življenje in prek ovir, obenem pa ne pusti, da bi mu iskrica v očeh ugasnila. Kmetovalec in kuhar oz. chef. Razpet med Obalo in prestolnico. 

Seveda pa je Črt po objavi intervjuja, na njemu svoj način komentiral: “

Danes je na svet prihihital pogovor, ki sva ga imela z Jurijem na Val 202 za oddajo Špilferderber 🖤📣https://val202.rtvslo.si/2021/04/crt-butul-2/. Morem rečt, da je to en bolj simpatičnih intervjujev, kar sem jih kdaj imel, ampak mislim da predvsem zato ker sem bil prepričan, da ga bodo še kaj porezali 😂🤣 Notri je vse od sočnega izrazoslovja, nekaj podatkov o meni in seveda Domačija Butul, od koder prihajam. Pogovor je tekel o tem, kako živim med podeželjem in mestom https://www.pri-meni.com/, kakšni so novi projekti, kako sem se življenja lotil pri trinajstih in kako sem bil pri 16ih bolj odrasel kot zdaj. 😆 Seveda je tekel govor tudi o pozitivnih in negativnih plateh turizma, gostinstva in kmetijstva, kaj so po moje zgrešene strategije, kje jih ni in kje se po mojem mnenju najdejo svetle izjeme. Vabljeni k poslušanju tudi vsi tisti, ki me že leta sprašujete: ‘pa kaj ti sploh počneš v lajfu?’ In vam jaz vztrajno odgovarjam: ‘Nič’ 🖤🖤📲 v aplikacijo za podkaste vpišite špilferderber🎧 kliknite na: https://val202.rtvslo.si/2021/04/crt-butul-2/

Farm Stay Butul – Altroke Istra

Slovenija je v letu 2021 Evropska gastronomska regija. Domačija Butul je bila izbrana tudi v projektu “Altroke Istra” kot primer tistega, ki odraža vrhunec gastronomije v Istri, Sloveniji in širše. In to je pomembno in razvidno tudi iz videa https://youtu.be/FP9z7kDcjdI , ki je bil pripravljen v okviru tega projekta. Večino kar gostom, zvestim strankam in našim obiskovalcem ponudimo pridelamo in predelamo sami.  http://www.slovenia-taste.eu

Slovenia this year, 2021, is the European Gastronomic Region http://www.egr2021.eu Our Farm stay Butul https://www.butul.net was also selected to be a part of the project “Altroke Istria” as an example of one that reflects the peak of gastronomy in Istria, Slovenia and beyond. For us is important this kind of promotion, the video can be seen on https://youtu.be/FP9z7kDcjdI which was prepared as part of this project. Most of the products from our farm we offer to our guests, loyal customers and our visitors, we produce and process ourselves, with our hands. We know for all bottles of wine, for all marmalades, for all dried hers, where and how the raw material was growing up. In nature we trust.

(fotografije Jaka Ivančič  – video Kleva films @egr2021.eu 

#chef #travel #gastronomia #finedining #ifeelslovenia #finedininglovers #michelinguide #michelinguide #visitslovenia #visitkoper #domačijabutul #traditionisourmission #love #črtbutul Tatjana Butul Črt Butul #photography #video #fashion #egr2021 #beauty #luxury #farmerlife #cheflifestyle #cheflife #slowfood #slovenija #visitistria # #beautiful http://slovenia-taste.eu/  #art #teambuilding #style #naturalproducts #naturalingredients #naturalwine #extravirginoliveoil

Elle tudi o nas

V reviji Elle  ELLE Magazine Slovenija v intervjuju prodorna novinarka Kaja Sajovic tudi o našem inovativnem pristopu, ki je bil pionirski v prvem #coronacrisis valu, a navdihnil številne, da so nam sledili. Mi smo sedaj še korak naprej. Preko 100 naših pridelkov in proizvodov si lahko izberete na in http://www.butul-shop.net naročite. Te dni tudi sveža divja šparga, čemaž, regrat. Kot velik hit pa tudi kakijeva marmelada. 

From Manžan to USA

Inernational chat episode with Tatjana Butul from Butul Farm Stay in Manžan and Andrew Villone, owner of Savor the Experiences Tours. Expert insights into Slovenia’s Slow-Food Movement , tradition and the flavors that enchant us through the country. We are talking about our passion for Istrian soil, our heritage, about mediterranean way of life, about the benefits living close to the sea.

View the full show on this link. https://fb.watch/4k5QGH5_Io/ in the program “The Moveable Feaster” on Facebook Live.  Trish Feaster is a tour guide for Rick Steves’ Europe, Imprint Tours, and owns the company https://thetravelphile.com/

MEDITERRANEAN FLAVOURS OF SLOVENIAN ISTRIA

Domačija Butul je v prispevku MEDITERRANEAN FLAVOURS OF SLOVENIAN ISTRIA v reviji Sinfo, promocijski reviji v angleškem jeziku, ki prinaša izbor zanimivih prispevkov s področja gospodarstva, kulture, znanosti, športa in turizma lepo predstavljena.

Revija je namenjena tuji javnosti. Izdajajo jo v vladni službi sektorja za promocijo Slovenije. O Domačiji Butul lahko preberete od 54 strani dalje na povezavi https://www.gov.si/assets/vladne-sluzbe/UKOM/Promocija-Slovenije/Sinfo/Sinfo2020/s3_2020.pdf

In kot so avtorji zapisali; “Slovenija vsakodnevno in na različnih področjih dokazuje, da je odličnost pomemben temelj v doseganju globalne konkurenčnosti. Slovenci smo kreativni, inovativni, prilagodljivi in živimo z naravo.” #ifeelslovenia #traditionisourmission #butul #farmstaybutul #sinfo #visitslovenia #visitkoper www.egr2021.eu

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien