Ko je bil hektar njive v manžanski dolini preoran so se spraševali kaj in kdo je to naredil in kaj bo tam posadil. Ko smo po dolgi suši in nekaj dneh dežnih kapljic, rotovirali smo že vedeli, da bo nekaj bombastičnega.

“Kaj posadili ste skoraj 4000 paradajzov, 1000 paprik, 1000 malancanov, neprešteto fižoletov, več kot 1000 buč, več 150 metrskih vrst koruze in še …. . Kdo bo to obdelal …… ? ” so nekateri nejeverno zmajali z glavami. A Črt je vztrajal. Vlekel kilometre namakalne cevi, s frezo okopaval, bil težek boj s plevelom, ure ni nihče štel, ne ure dneve in tedne.

Povsem sonaravno, ročno in vztrajno. Ekipa pod Črtovim vodstvom na kolena, plevel za plevelom, ob soncu, vročini, zjutraj zvečer. Kolikor se je dalo, kolikor lahko zmoremo. In uspelo je. Prvi pridelki, brez da bi videli in občutili “strupov”, božalo jih le sonce in namakala voda iz sosednje Badaševice ter pridne mlade roke, so pobrani, predelani ….

Prvi fižoleti in malancani, beli in vijola ter še nekaj vrst so vloženi in razprodani,

vrsta za naročila novih je kar raztegnjena, dež te dni pomaga, da bomo lahko naročila izpolnili, saj lepo rastejo naprej in včeraj prvi rdeči val. Dozorelo je prve pol tone pelatov

in akcija. Šalša.

Ja takšna, da se čudiš. Da se čudiš pridelku čvrstih in pod istrskim soncem pridelanih pelatov, polnih okusa, vonja in sreče. In to je šele prva runda, “izvidnica” v nove zgodbe #manžanparadise . Zgodba, ki jo označuje Črt Butul tako doma kot v tujini. Vse v sožitju z naravo, pozitivno energijo in jasnimi cilji. Prej so se smejali njemu in nam, danes je dan ko se lahko smejemo in veselimo mi.

Seveda pa vabljeni, da se nam v tej zgodbi manžanskega paradajza in njegovih zelenjavnih prijateljev iz Črtove njive pridružite. Tako ali drugače. Ali da pridete pomagati pobirati, čistiti, sortirati in se pri tem lepo imeti ali jih naročite, lahko tudi predelane kupite. Za to pa kar pod sporočilo napišite tatjana.butul@gmail.com .